21 maart 2020 Afgelast | Party Centrum Wijnand van Delft, Drunen

NVVZT Bijscholing over : Meer meten, is veel meer weten!

Tijd en locatie

21 maart 2020 Afgelast
Party Centrum Wijnand van Delft, Drunen

Over het evenement

Beste leden,

Zoals aangegeven tijdens de bijscholing van 9 november 2019 en vermeldt op onze site, onderstaand een uitnodiging voor een bijzonder interessante en leerrijke bijscholing.

Kennisoverdracht is onze passie. Bekwaam zijn is een combinatie van kennis en kunde.Bijscholingen acht de NVVZT reeds vanaf de begin jaren zeventig onmisbaar om de kwaliteit van de leden op een hoog niveau te houden én tijdens onze bijscholingen gaan theorie en praktijk hand in hand.

Wij zijn bijzonder verheugd jullie onderstaand programma aan te kunnen bieden.

Na ruggespraak met de inleiders, is gekozen voor onderstaande wel zeer interessante en kennis vermeerderende onderwerpen, met als uitdagende titel:  Meer meten, is veel meer weten!

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

08.45 - 09.00         Inloop met koffie/ thee.

09.00 – 09.05         Welkom door voorzitter Fré Drenth.

09.05 – 09.10         René Dekker, dagvoorzitter.

Hamvraag: “Proberen een vertaling te maken om de aangeboden kennis toe te passen in eigen trainingen”.

09.10 - 10.40         Ricky Jørgensen.

In Volendam woont en werkt sinds een aantal jaren Ricky Jørgensen. Ricky, afkomstig uit Denemarken, was 40 keer Deens kampioen en langjarig recordhouder op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Hij genoot in Aalborg zijn opleiding als elite zwemtrainer, was hoofdtrainer, elite zwemtrainer en talent ontwikkelaar bij de twee sterkste Deense zwemverenigingen. Tevens was hij bondscoach van de Deense triatleten en kort hoofdtrainer bij Ed-Vo Volendam, o.a. Luc Kroon. Tegenwoordig begeleidt hij als zwemcoach- en mentaal trainer Tamara van Vliet. Meer weten? Swiminstitute High Performance.

Zijn presentatie ? Anders trainen.

De samenvatting van zijn presentatie, met Tamara van Vliet als voorbeeld:

Techniektraining door middel van camera’s en spiegels in de Endless Pool;

Fysiologisch: training op hartslag, minuten en pace klok;

Mentaal/fysiologisch: Wedstrijdvoorbereiding door middel van simulatietraining;

Holistische werkwijze: Atleet = mens, meer dan alleen sport.

10.40 - 11.10         Koffie-, theepauze.

11.10 - 12.30         Drs. Stef Feijen.

Stef studeerde in Leuven (2009 - 2016) achtereenvolgens:

2015: Master’s degree: Rehabilitation Science and Physiotherapy en in 2016: Master’s degree: Psychology, Theory & Research.Stef is sinds september 2016 in Antwerpen als PhD researcher werkzaam als onderzoeker en bezig met een verdere afronding van zijn studie..

Zijn presentatie ? De zwemmersschouder.

Stef: “Competitief zwemmen is een unieke sport waarin voldoende kracht van zowel

bovenste als onderste ledematen gecombineerd moet kunnen worden met een hoge cardiovasculaire capaciteit. Repetitieve bewegingen van de schouder komen voor bij vrije slag, vlinderslag, borstslag en rugslag. Elite zwemmers kunnen tot 14 000 meter afleggen per dag, meer dan 2500 schouder-omwentelingen per dag dus. Hierdoor is schouderpijn een vaak voorkomend probleem en zelfs de meest gerapporteerde blessure onder zwemmers. Schouderblessures bij zwemmers worden vaak onder de overkoepelende term “zwemmers schouder” gecategoriseerd. Echter, de literatuur ontbreekt momenteel longitudinale prospectieve studies die een inzicht in de ontwikkeling van schouderpijn geassocieerd met elite niveau wedstrijdzwemmen kunnen bieden. Bovendien bestaan nog geen richtlijnen met betrekking tot de volumes die “veilig” gezwommen kunnen worden binnen de leeftijdscategorieën. Richtlijnen op basis van de meest recente en kwalitatieve evidentie zijn noodzakelijk. Derhalve een prospectief onderzoek naar de mogelijke risicofactoren voor het ontwikkelen van schouderpijn bij zwemmers. De studie wordt uitgevoerd op een cohort van 200 competitieve zwemmers in Vlaanderen met een follow-up periode van 24 maanden”.

12.30 - 13.45         Lunch.

Tientallen jaren terug (1969, 1970 en 1971) was er in Nederland sprake van (fundamenteel) zwemonderzoek. Zo werd in het Nederlands scheepsbouwkundig proefstation Marin te Wageningen, bij de NSMB (Netherlands Ship Model Basin) in de hoge snelheidstank onder andere door middel van een tweetal sleepproeven: gestrekt slepen en slepen + beenslag het verschil in het aandeel van de door de benen geleverde stuwkracht en weerstand onderzocht tussen de Russische en Nederlandse top  schoolslag zwem(m)(st)ers: Galina Stepanova, Tineke Hofland en Alie te Riet en Iwan Morchoekof, Hans Elzeman en Peter Spijk.

Naar voren kwam o.a. dat kracht en snelheid bij de Nederlanders ontbraken. Helaas zijn de destijds gemaakte 16 mm filmopnames verloren gegaan. Daarna werd nog een aantal jaren in Wageningen het effect van armbewegingen tijdens het wedstrijdzwemmen getest, echter het project stierf een langzame en zachte dood.

Inmiddels, een halve eeuw verder, dankzij een idee en verzoek van onze voorzitter én de bereidheid van de volgende inleider om veel tijd en kennis in zijn vraag te steken, zijn er nieuwe zeer interessante inzichten.

13.45 - 15.15   Niels Moerke, M.Sc B.Eng.

Direkteur: Van Oossanen Fluid Dynamics.

“Van Oossanen Fluid Dynamics was asked by Fré Drenth to perform CFD computations for a swimmer in various postures”.

Dat leidde tot een zeer aansprekende analyse gemaakt van een zwemmer in verschillende posities (Analysis of a swimmer in various postures).

Zijn presentatie ? Weerstand en stroming rond een zwemmer.

Analysis of two postures of swimmers during the underwater stage

Niels Moerke:

“Wat wij gedaan hebben is het analyseren van de weerstand en stroming rond een zwemmer in de onderwaterfase van de schoolslag, met twee verschillende lichaamshoudingen. Dit om na te gaan wat de laagste weerstand gaf.

De analyses rond de zwemmer zijn gedaan met Computational Fluid Dynamics (CFD) en er is als basis genomen een scan van een echte zwemmer”.

15.15 – 15.45        Koffie-, theepauze.

15.45 - 17.15        Marcel de Natris. 

Marcel, uitstekend wedstrijdzwemmer in de jaren ’80 en ’90. Daarna zwemtrainer in de jaren ’00. Vervolgens 8 jaar lang dé race analist van het Nederlands zwemteam tijdens NK/EK/WK/OS tussen 2003 en 2011. Marcel werd een veel gevraagd specialist op het gebied van race analyses bij het wedstrijdzwemmen en gaf presentaties in Nederland (o.a. Dartfish), Duitsland, Italië, Zweden en Zwitserland. Maakte (eventjes) ook analyses voor de nationale schaatsteams.

Marcel: “Ik weet het exacte aantal analyses niet meer, maar heb meerdere duizenden race analyses van zwemtoppers gemaakt. Alleen, met een tweede persoon, maar ook met groepen van 4 tot 24 vrijwilligers. Ik ben dus bekend met allerlei manieren om efficiënt race analyses te maken.”

Zijn presentatie ? Doel van race analyses bij het wedstrijdzwemmen.

Marcel stond/staat internationaal bekend als de grote man op gebied van race analyse in de zwemsport en bouwde hiervoor “eigenhandig” perfect werkend systemen om de races te kunnen analyseren. In die hoedanigheid verrichtte hij jarenlang met veel enthousiasme en bijzonder veel kennis (internationaal) baanbrekend werk, met name voor het Nederlandse topzwemmen.

Zijn analyses werden in dank aanvaard door de zwemmers en omgezet in daden. Helaas kwam destijds aan een zeer kwalitatieve samenwerking een einde. Wij hebben hem verzocht de finishing touch op het gebied van de race analyse te doen.

Marcel:

“De onderliggende principes zijn onveranderd, het onderwerp is en blijft in zeer hoge mate relevant voor zwemtrainers,-coaches en hun pupillen”.

17.15                   René Dekker, samenvatting en afsluiting.

Daarna uitreiking certificaat van deelname.

De licentieverlenging.

Iedere NVVZT-bijscholing geeft recht op licentieverlenging mits de bijscholing aan de

daarvoor gestelde kwaliteitseisen voldoet; dus levert ook deze bijscholing twee kruisjes op.

Deskundigheidsbevordering van onze leden.

Wij moeten het vooral hebben van kennis en innovatie, zoals trainingsmethoden die bewezen effectief zijn. Internationaal is het constant zoeken naar betere en nieuwe mogelijkheden. Maar wat hebben wij aan nieuwe kennis als het niet wordt geïmplementeerd in de training? Trainers willen steeds weer weten. Uit gesprekken bleek mij dat trainers snakken naar een praktisch wetenschappelijk gefundeerde totaalbenadering die het hen in de praktijk mogelijk maakt hun pupillen op een hoger niveau te brengen. Wederom wordt effectieve kennis gepresenteerd, toe te passen in eigen trainingen om vakbekwaamheid en kennisniveau op peil te houden.

Een bijzonder leerzame dag toegewenst,

Fré Drenth, voorzitter NVVZT.

Tickets
Prijs
Aantal
Totaal
 • Gasten
  €70
  €70
  0
  €0
 • leden
  €30
  €30
  0
  €0
 • studenten
  €40
  €40
  0
  €0
 • Nieuwe Leden
  €50
  €50
  0
  €0
 • Nieuwe Leden
  €40
  €40
  0
  €0
Totaal€0

Deel dit evenement